Dolakha update

Er is hard gewerkt in het Regionale Center van CPCS in Dolakha. Dankzij de 5.000 euro die de vzw Kinderen In Nood Nepal (KINN) in de zomermaanden naar Nepal overmaakte konden heel wat noodzakelijke werken worden uitgevoerd.

Op de foto’s is te zien dat de nieuwe gebouwen van het kinderopvangcentrum verstevigd werden met deftige keermuren. Dat was nodig omdat de overvloedige moessonregens grote gaten veroorzaakten op de schuine bergflanken rondom het centrum, die op termijn de stabiliteit van de gebouwen in het gedrang dreigde te brengen.

Ook kregen de daken extra versterking. Er werden tevens bliksemafleiders geplaatst. Afgelopen monsoon is de bliksem nogal fameus ingeslagen en zijn de computer en printer in het kantoortje van het opvangcenter gesmolten.

De achterkant van het gebouw (waar de gemeenschappelijke speelruimte is), zag erg af van de hevige regens en werd daarom versterkt met extra metselwerk.

Koude winters

Van de jongste bijdrage van de vzw Kinderen In Nood Nepal (KINN) werd ook warme kledij voor de kinderen aangekocht. De Dolakha winters zijn superkoud en nu zijn die gasten goed warm ingeduffelt.

In de slaapruimte werd er een vals plafond gestoken. Geen dure aanbesteding, gewoon houten platen met trekkingmatjes als isolatie en een laagje verf erover. Het helpt écht de koude buiten te houden.

Momenteel wordt er gewerkt aan een vuurplaats buiten. Een kampvuur met gemetselde bankjes waar iedereen kan rondzitten. Ook een waterpomp met een filter die de kinderen niet geïnfecteerd water garandeert, staat nog op de verlanglijst.

Gevulde magen

Maar niet alleen gebouwen en infrastructuur vereisen aandacht, de buik van de kinderen in ‘ons centrum’ moet ook regelmatig gevuld worden. Ook dat kost geld. Een zak rijst van 25 kg kost 1.750 Nepalese rupees. In het opvangcentrum in Dolakha worden daarvoor zo'n 180 zakken rijst per jaar gebruikt. Dat komt op 315.000 Nepalese roepies (2.500 Euro, omgerekend aan de huidige koers 1 Euro = 126 Nepali roepies.)

Eten is dus echt een serieuze kost voor de werking van het centrum. Er komen dagelijks, buiten de 55 kinderen die in het center verblijven, ook nog eens 75 kinderen van de streek eten bij ons. Ze krijgen een ‘dalbaat’(het nationale gerecht van Nepal -voornamelijk bestaande uit linzen en rijst) voor ze naar school vertrekken zodat ze niet een hele dag met een lege maag op de schoolbanken zitten. Ze moeten 40-50 minuten moeten stappen voor ze op school zijn, dus wat maagvulling bij het begin van de dag kan geen kwaad...).

Het zou écht een grote hulp betekenen indien KINN een bijdrage zou kunnen leveren aan deze grote maar noodzakelijke kost. Daarom dat KINN een deel van de opbrengst van de Warmste Dag van Olen in 2018 wil schenken aan de rijstvoorziening van ons project in Dolakha, Nepal. Dan moeten de kinderen tenminste niet met een knagende maag onderweg zijn naar hun school.

Daarom rekenen wij op 16 december op uw steun: zorg er mee voor dat de (wees)kinderen van Dolakha in 2018 geen honger hebben!

Tot in Olen!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze projecten en benefietacties.