Verslag Dolakha

Op 11 juni organiseerden we een benefiet in Lanscap in Herenthout die ons maar liefst 8500 EUR had opgebracht. 3000 EUR daarvan hadden we meteen overgeschreven naar CPCS, die het door de gevolgen van het noodweer dringend nodig hadden.

Enkele maanden later kregen we een verslag van Inge, de projectleider:

Beste vrienden Kids in Need Nepal,

Ik hoop dat jullie reis goed is verlopen en dat de god van de Endfields jullie gunstig gezind was. Hier ben ik nog eens met een update van mijn laatste bezoek in ons Regionaal Center in Dolakha. De monsoon is eindelijk op zijn einde gelopen en de watermiserie is achter de rug. Er werden stevige steunmuren gebouwd. Het goede nieuws is dat er een bedrag van de regering werd toegekend aan de lokale wards. Een deel van dit geld gaat naar aanleg van de weg die boven ons center doorloopt maar het beste is dat er een afvoersysteem wordt gemaakt. Op die manier wordt het water afgeleid en hopelijk worden de slijkstromen van afgelopen jaar ons bespaard.

Ik stuur jullie veel foto’s door omdat dit toch altijd meer zegt dan woorden

De monsoon is voorbij maar de winter staat voor de deur. Het werd al behoorlijk koud bij mijn laatste verblijf in Deurali-Dolakha. De houtstoven zijn geïnstalleerd en er ligt een grote houtvoorraad klaar om de winter door te komen.

Ook werd er warme kledij voor de kinderen voorzien. Warme mutsen en lekkere fleece jackets en broeken zijn geen luxe. Kortom: we zijn er klaar voor.

Er werd een warmwater systeem geïnstalleerd dat op solar werkt. Dit maakt het toch een beetje aangenamer om te douchen in die koude Himalaya bergen.

De wandkast voor het opbergen van speelgoed, de bibliotheek en de speelhoek in de gemeenschapsruimte is in de maak. Die zou deze week af zijn. Wegens de Dashain en Tihar feesten heeft het land een hele maand platgelegen. Voor Nepali’s is dit feestgedruis net zo belangrijk als bij ons kerst en nieuwjaar. Mensen kunnen dan even het werk neerleggen, de rijst is geplant en iedereen kan even onbekommerd van het leven genieten. Bijna iedereen, is beter uitgedrukt. Vele van onze kinderen hebben geen familie meer en hun hartje wordt altijd een beetje zwaar tijdens dit feest dat vooral in familieverband gevierd wordt.

We doen steeds ons best om het voor hen ook leuk te maken, de dalbaat wordt extra lekker gemaakt, er wordt 3 keer per week vlees gegeten in plaats van enkel de zaterdag. Dit jaar hebben we voor de eerste keer kippen van eigen slacht geserveerd. De kippen- en geitenboerderij doet het goed. De twee geitjes zijn drachtig en de kuikens zijn flinke kiekes geworden. De groentenboerderij is nog maar een begin van wat het moet worden. De eerste groenten beginnen te groeien. Op het eerste zicht vind ik het nog een beetje schamel maar wie ben ik, stadsmadame, om daar over te oordelen.

Dankzij jullie gift hebben we ook wat extra speelgoed en spelen aangeschaft om de vakantiedagen leuk door te brengen.

De kinderen zien er goed, gezond en gelukkig uit en daar doen we het toch voor, niet? Het Recovery Center, waar de lokale bevolking terecht kan voor medische zorgen, draait op volle toeren. De ambulance brengt regelmatig patienten naar het hospitaal in Charikot. CPCS is de enige post in heel die streek waar mensen terecht kunnen voor noodgevallen of ziekte. In het verleden moesten ze 3-4 uur met een zieke mens op hun rug stappen, ook moeders die problemen hebben tijdens de bevalling kunnen nu heel snel naar het hospitaal gebracht worden.

Het meisjesgebouw is zo goed als af. Er moet nog aan het sanitair gewerkt worden. De meisjes zijn tevreden, voelen zich veilig in ons center en daar doen we het toch ook voor? Sommigen vinden schoollopen een beetje moeilijk dus gaan we samen met hen uitkijken naar technische trainings. Ik ben echt op zoek naar goede centra waar ze een professionele opleiding kunnen volgen.

Uit naam van CPCS en uit de grond van mijn hart: een warme dank voor jullie inzet die het mogelijk maakt om kinderen een menswaardig en veilig leven te laten leiden. Buiten een dak boven hun hoofd, eten op hun bord, medische zorg, kledij en onderwijs is het zo belangrijk dat deze kids kunnen opgroeien in een liefdevolle omgeving.

Dankzij jullie steun voor ons werk kunnen deze kinderen en jonge mensen opstaan uit de marginaliteit en een volwaardig mens worden in de maatschappij.

Verder wens ik jullie heel veel sukses toe met het volgende evenement. Houden jullie mij ook wat op de hoogte? Wat gaan jullie doen? Indien jullie materiaal hebben kan ik mee reklame maken, wij heben een groot FB-bestand. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe meer centjes in het laatje!

Geniet van de foto’s.
Hartelijke groeten van Inge

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze projecten en benefietacties.