Aardbevingen in Nepal

Toen de grond op 25 april en 12 mei 2015 daverde in de centrale bergmassieven van Nepal, verdween ‘onze’ school van Panglang met grond en al over de rand van de diepe ravijn waar de Bhoti Kosi-rivier zich een weg ploegde. 

Al spoedig bereikten ons berichten uit Nepal dat de heropbouw van de school op die plaats onmogelijk zou zijn, omdat de hele bergflank in de rivier verdwenen was. 

Omdat in de maanden na de aardbeving de vallei van de Bhoti-Kosi- rivier –mede dank zij de bekendheid van The Last Resort- de aandacht én financiering van internationale hulpverleners kreeg, besloten we onze aandacht voor een nieuw hulpproject op een andere regio te richten in Nepal. Want unaniem kwamen we tot het besluit dat dit niet het tijdstip was om het sympathieke Himalayland in de steek te laten.

Een serieuze boost

De grote benefietdag in Hotel Karmel

En dus organiseerden we in 2015 een grote benefietdag in Hotel Karmel, ons bereidwillig ter beschikking gesteld door Frank Rastelli. Onze geldinzameling kreeg een serieuze boost door het engagement van Manu Lemeur van Drukkerij ZwartOpWit in Herenthout, die ons een maand lang 1 euro schonk op elke order die de drukkerij binnen haalde. Dat waren er bijna 7.000. De dag van de benefiet zelf mochten we half Herentals begroeten in Hotel Karmel. Vele bezoekers, bedrijven en particulieren doneerden iets extra bij de pinten, soms giften die opliepen tot duizend euro en meer. Verder harkten sommigen van ons nog wat centen bijeen door de gasten op hun familie- of verjaardagfeestjes te vragen eerder ons project in Nepal te steunen dan hun met geschenken te overladen. Na onze benefietdag telde onze penningmeester 28.000 euro in kas. Nu begon een periode die we gebruikten om te onderzoeken waar we dit geld goed, duurzaam en blijvend konden besteden.

Palen voor Dimil

Begin 2016 kregen de plannen ineens voor een deel vaste vorm: toen bereikte mij vanuit de Himalaya een mail van mijn maat Piet Goyvaerts, die samen met zijn vrouw Ajes en enkele vrienden een half jaar loopbaanonderbreking had genomen om Lumsa, het verwoeste dorp van zijn berggids Kami, met wie hij jarenlang tochten in de Himalaya had ondernomen, mee te helpen heropbouwen.

Wij hielden woord en Piet hield woord en op die manier staan er nu in Dimil ijzeren elektriciteitspalen gefinancierd vanuit de Kempen. De uiteindelijke kost bleek 6.000 euro.

Toen hadden we dus nog 22.000 euro over van onze benefietdag.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze projecten en benefietacties.